Otvoreno pismo DZ povodom poreskih izmena

Nakon objavljivanja Testa samostalnosti i predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana, stručna javnost je digla svoj glas protiv ovih mera i izrazila spremnost na razgovore sa inicijatorima gorepomenutih izmena.

Podsećamo da je Specifikaciju Digitalne zajednice podržalo preko 800 potpisnika, a svoj doprinos razgovorima na temu uvođenja novog zakona dalo je preko 1350 učesnika rasprave na online kanalu.

Potpisnici Specifikacije i druga zainteresovana lica, preduzetnici i predstavnici kompanija digitalnog ekosistema bili su prisutni na otvorenim razgovorima povodom usvajanja izmena Zakona u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, iniciranih i organizovanih od strane Vlade Republike Srbije.

U nastavku iznosimo nekoliko zaključaka sa ovih susreta na koje želimo da skrenemo pažnju.

Pravna i poslovna nesigurnost uz onemogućavanje daljeg rasta i razvoja

Uprkos izrečenim namerama Vlade i Ministarstva finansija da ostvare „jednake uslove“ za sve činioce na tržištu, stava smo da se ovim predlogom Zakona proizvodi sasvim suprotno dejstvo. Odredbe predloga Zakona unose nove podele i diskriminacije u industriji, unose pravnu i poslovnu nesigurnost u domaćem preduzetništvu i onemogućavaju dalji rast i razvoj domaće digitalne industrije, a posebno industrije informacionih tehnologija.

Dodatno, test samostalnosti, kojeg većinski (7 od 9) čine opisni a ne precizni kriterijumi, dozvoljava preveliku slobodu tumačenja bilo kojoj strani. Kao takav, on je potpuno neprihvatljiv kao mera diskriminacije samostalnosti preduzetnika.

Neizvesnost i nakon tri godine od početka primene zakona

U prilog kreiranju pravne i poslovne nesigurnosti govori i činjenica da predstavnici Vlade nemaju odgovor na pitanje šta se dešava nakon perioda prilagođavanja od tri godine. Smatramo neprihvatljivim da oni koji predlažu zakon i stoje iza njega, ne znaju koji su njegovi dugoročni efekti i koraci nakon što do izmena Zakona dođe.

Donošenje zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave

Predstavnici Vlade nisu dali razloge za hitno uvođenje ovih mera i nisu pokazali spremnost za odlaganje usvajanja novog Zakona uprkos negativnim reakcijama stručne javnosti na kontekst, brzinu uvođenja novih mera i netransparentnost konsultacija koje je Vlada sprovodila tokom čitave godine sa pojedinim akterima iz industrije. Podsećamo da su informacije o izmenama zakona dostupne javnosti tek mesec dana, a od najavljenog usvajanja po hitnom postupku i primene Zakona nas deli samo nekoliko meseci. Samim tim, tehnološkoj zajednici nije dato dovoljno vremena da reaguje.

Kriminalizacija IT profesionalaca

Posebno nas zabrinjavaju izjave predstavnika Vlade i Ministarstva finansija da IT preduzetnici trenutno posluju van važećih zakona Republike Srbije. Načelo fakticiteta, na koje se Vlada i njeni predstavnici pozivaju, shvatamo ali ne razumemo kriminalno etiketiranje preduzetnika u IT industriji. Dodatno, osuđujemo kampanju koja se trenutno sprovodi u medijima a koja, pored promocije predloženih izmena Zakona, pokušava da u široj javnosti predstavi IT preduzetnike kao građane koji izbegavaju svoje obaveze prema državi i društvu.

Predložene mere podstiču odlazak IT stručnjaka iz Srbije

Digitalna zajednica izražava duboku zabrinutost za lako predvidive posledice uvođenja predloženog zakona na digitalni ekosistem i ekonomiju Srbije, čiji rast doprinosi čitavom društvu kroz direktne i indirektne injekcije svežeg kapitala u državni budžet. Negativni efekti koji mogu biti neposredno vidljivi su: odliv mozgova i iseljavanje stručnog kadra, smanjenje konkurentnosti domaće IT industrije i finansijska nesigurnost preduzetnika. Pored toga, predlog Zakona omogućava monopolizaciju domaćeg digitalnog ekosistema i narušava pravo konkurencije.

Kao zajednica, okupljena oko ideje pospešivanja razvoja domaćeg preduzetništva u sferi digitalne ekonomije, želimo da argumentima demonstriramo naš stav i da ukažemo na nedostatke i efekte ovog Zakona na našu industriju, preduzetništvo i ekonomiju naše države. Kako bi ovo drugo bilo moguće, potrebno je da se otvori dijalog između Vlade i onih na čije poslovanje izmene ovog Zakona imaju najveći uticaj. Pozivamo na odlaganje usvajanja predloženih izmena Zakona, dok se ne uspostavi dijalog između Vlade i predstavnika zainteresovane stručne javnosti

Pozivamo Premijerku, gospođu Anu Brnabić i Ministra finansija, gospodina Sinišu Malog, da privremeno zaustave donošenje predloga Zakona i započnu dijalog na temu izmena poreskog sistema sa reprezentativnim predstavnicima svih činilaca digitalnog ekosistema.