Komentar na mere podrške privredi

DZ u velikoj meri podržava i pozdravlja paket mera koje je juče predstavila Vlada Republike Srbije u cilju pomoći domaćoj ekonomiji.

Posebno nas raduje činjenica da je Vlada prihvatila predloge struke. Smatramo da je zaista značajan deo budžeta usmeren u ove svrhe.

Takođe smatramo da je mera po kojoj se svakom punoletnom građaninu dodeljuje po 100 eura rezultat nekih drugih motiva, ali ne ekonomskih. Ovde je morala da se uradi bolja klasifikacija i da se prioritet da ugroženim kategorijama. Ostaje nam da se nadamo da će oni kojima ova sredstva nisu neophodna postupiti na human način i ista usmeriti najugroženijim licima.

Sugerišemo da će mnogim ugroženim kategorijama pomoć trebati što pre i apelujemo na nadležne institucije da ubrzaju realizaciju ovih mera koliko god je to moguće, jer je najavljeno da prvih uplata neće biti do druge polovine maja.

Na kraju, žao nam je što nisu odloženi rokovi za primenu testa samostalnosti i ostvarivanje olakšica, ili bar što nije ponuđena mogućnost da se ovi poslovi u potpunosti završe online.

Ministar nije ponudio jasno objašnjenje iz kojih izvora će se ove mere finansirati niti šta o tome misli Fiskalni savet, ali se nadamo da usled istih neće biti ugroženi drugi budžetski korisnici, pre svega zdravstvo, vojska i policija, koji u ovim momentima rade ogroman posao za građane naše zemlje.